Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Postjoy by Αγριμιώ

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην Αγριμιώ η οποία μέσα από το ιστολόγιο τα βότσαλα στη λίμνη http://aplosetoxeri.wordpress.com/postjoy/   μας καλεί να λάβουμε μέρος σε μια δράση που ξεκινά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου ζει και εργάζεται σε ένα ίδρυμα με παιδιά που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.




 


Η ιδέα της έχει ως εξής:
Σκοπός είναι να φτιάξουμε μια καρτ-ποστάλ στην αγγλική με ένα θετικό μήνυμα και να τις συγκεντρώσουμε για το γραφείο μου και το σαλόνι των παιδιών στον χώρο μας. Οι έφηβοι είναι παιδιά με ή χωρίς γονείς, με διάφορους εθισμούς και ψυχολογικά προβλήματα. Αρκετά από αυτά κακοποιημένα ή/και παραμελημένα. Άλλα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών κι άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πολλά από αυτά έχουν περάσει από φυλακές ανηλίκων και τα περισσότερα δεν πάνε σχολείο…
 Συνήθως οι χώροι αυτοί είναι αποστειρωμένοι. Πόρτες ασφαλείας και τζάμια διπλά που κλειδώνουν όλη μέρα…
Λευκοί τοίχοι, ασπρισμένοι από την χλωρίνη και την παγερή αδιαφορία των φορέων. Πολλές φορές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα, θεραπευτές και ειδικούς.
 Αρκετά από τα παιδιά δουλεύουν από μικρή ηλικία για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου μας. Πολλά από αυτά είναι απομονωμένα κι αντικοινωνικά με προβλήματα συμπεριφοράς και παραβατική συμπεριφορά. Στο σπίτι μας νομίζω ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι όχι να μην γυρίσει κάποιο παιδί το βράδυ στο σπίτι, αλλά να ξυπνήσω το πρωί και να βρω κάποιο παιδί στο πάτωμα από υπερβολική δόση, ηλεκτροπληξία, κρέμασμα, χάπια…
Πράγματα καθημερινά και συνηθισμένα για εμάς εδώ και που συνάδελφοι έχουν βιώσει πολλές φορές. Εγώ στάθηκα τυχερή με τα ποτά, τα ναρκωτικά, τα όπλα , τους βανδαλισμούς και τις φωτιές μέσα στο σπίτι.
Το σπίτι μας αναπνέει, πονάει, ματώνει και επιβιώνει όπως κάθε σπίτι.
Όμως ήρθε ο καιρός για μια δραστική αλλαγή.
Για μια ανανέωση!
Για αυτό σκέφτηκα να καλέσω όλους εσάς να με βοηθήσετε να γεμίσω τους τοίχους μας με ιστορίες – ιστορίες καθημερινής τρέλας, αισιοδοξίας, χαράς και γέλιου. Μα πάνω απ’όλα ιστορίες φιλίας, επιβίωσης και γενναιότητας. Τα μηνύματα από την χώρα του Ήλιου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ζεστά!
Για να λάβετε μέρος στο project πρέπει:
(α) να μην διαθέτετε απαραίτητα καλλιτεχνική φλέβα αλλά να θέλετε να χαρίσετε ένα χαμόγελο στα παιδιά αυτά (και σε εμένα που μένω μαζί τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και τραγικές ελλείψεις… τώρα όποιος θέλει να κάνει κάτι για εμένα αποκλειστικά στην ελληνική όχι απλά δεν θα παρεξηγήσω, αλλά μάλλον θα με πάρουν και τα ζουμιά, ε; ),
(β) να αναδημοσιεύσετε την ανάρτηση αυτή στο ιστολόγιο σας ώστε να προσκαλέσουμε περισσότερο κόσμο στο εγχείρημα αυτό,
(γ) να φτιάξετε την καρτούλα σας (μέγεθος Α5-Α6), να την φωτογραφίσετε, να την αναρτήσετε στο ιστολόγιο σας και κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μου να μας την στείλετε εδώ.
 
Έτσι λοιπόν  σε αυτή την προσπάθεια να δώσουμε λίγη χαρά σε αυτά τα παιδιά που ζουν εκεί, ο Βασίλης 12 χρονών και η Ειρήνη 11 χρονών ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ζήλο να προσφέρουν την βοήθεια τους!!! Επιστράτευσα τα υλικά μου και τα παιδιά με τη σειρά τους τη χαρά της δημιουργίας και ιδού το αποτέλεσμα!




15 σχόλια:

  1. Μαράκι μου γλυκό πολύ αξιόλογη η προσπάθειά σου!!Και εννοείται ένα μεγάλο μπράβο και στην Αγριμιώ!!πολλά ακούω γιαυτήν την κοπέλα δεν την έχω γνωρίσει ακόμα..θα την γνωρίσω όμως..σήμερα βιάζομαι με τα σχόλια και συγνώμη,αλλα έχω κάνει ανάρτηση και άλλα 5 ιστολόγια που συνεργαστήκαμε και κάναμε κοινη αναδημοσίευση για ένα τρίχρονο κοριτσάκι που ζητάμε αίμα..ξέρεις όσο πιό πολλοί κάνουν τέτοιες αναδημοσιεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να το μάθει ο κόσμος και να σπεύσει..γιαυτό επικροτώ κάθε προσπάθεια που γίνεται για βοήθεια προς τον συνάνθρωπο..θα ξαναπεράσω απο εδώ σύντομα..σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια..καλό βραδάκι καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίτη μου σε ευχαριστώ πολύ. πραγματικά αξίζουν πολλά μπράβο στην Αγριμιώ που βρίσκεται μακριά μας για να στηρίξει και να προσφέρει με το έργο της σε αυτά τα παιδιά! Ένα μπράβο και στη Αριστέα που συντονίζει αυτή την προσπάθεια από εδώ!
      Και τέλος συγχαρητήρια σε όλα τα ιστολόγια που έσπευσαν με τις δημιουργίες τους να ανταποκριθούν στη δράση αυτή!!!
      Έυχομαι να πάνε όλα καλά με την μικρούλα που χρειάζεται αίμα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου!
    Εκ μέρους του κοριτσιού μου ....σε ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή!
    Κάθε φορά που λαβαίνει δέμα από την πατρίδα κλαίει!
    Θα μπει Κυριακή (δεν έχει ιντερνετ) και θα ενημερωθεί!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπήκα... Σάββατο! Δεν κρατιόμουν! Χα χα. Σας ευχαριστώ πολύ όλες - και τα μικρούλια σου για τις δημιουργίες τους, και το Αριστάκι που, μέσα σε όοοολα τ'άλλα, είναι στο πόδι μου και τρέχει δεξιά-αριστερά για τις συμμετοχές σας.

      Κάθε φορά που λαμβάνω μια συμμετοχή σας ή μου στέλνει κάποιος ένα σύνδεσμο κι επισκέπτομαι το κουτουκάκι σας, στο μυαλό μου πλάθω το τελικό project, με τις συμμετοχές από Ελλάδα να πολλαπλασιάζονται εβδομαδιαίως (!!) και χαμογελώ! Χαμογελώ γιατί βλέπω πολλά πολλά απλωμένα χέρια! Ευχαριστώ, Πατρίδα!

      Πολλά φιλιά από Μελβούρνη!

      Διαγραφή
    2. Αγριμιώ μου θα σου πω πως και εγώ την ίδια σκέψη κάνω αλλά από την πλέυρά του αποστολέα,σκέπτομαι πόση χαρά μπορεί να σου δώσει ένας φάκελος που φτάνει στα χέρια σου από την πατρίδα ,από εμάς και μοιράζομαι μαζί σου αυτή την συγκίνηση!!!!
      Είναι μεγάλη μου χαρά και τίμη να συμμετέχω σε μια τέτοια δράση και αντιλαμβάνομαι το νόημα της! Όλοι μαζί λοιπόν Αγριμιώ μου να απλώσουμε τα χέρια μας ως την άλλη άκρη του κόσμου!!!
      Ευχαριστούμε και το κορίτσι μας εδώ την Αριστέα που μας βοηθάει και συντονίζει!!
      Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου πατριώτισσα!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα...πολύ όμορφα και τα δύο..μπράβο στην Αγριμιώ, σε σένα και στα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου τα παιδιά είναι της γειτονιάς και όταν τους το ζήτησα πέταξαν τη σκούφια τους!!!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο στα παιδιά και σ΄εσένα! Τι υπέροχη προσπάθεια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που δύο παιδάκια ζωγράφισαν κάτι για άλλα παιδάκια εκεί μακριά στην Αυστραλία
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου έτσι πιστεύω και εγώ για αυτό και το ζήτησα από τα παιδάκια!!!
      σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  6. Mαράκι γεια σου!!! Σήμερα είδα την ανάρτηση σου και δεν το πρόλαβα :( Kρίμας και θα ήθελα πολύ να συμμετέχω! Εύχομαι να στείλουν και μπράβο για την προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προλαβαίνεις , προλαβαίνεις χαρά μου! Έχει πάρει παράταση το project!

      Διαγραφή
    2. Κατερινάκι μου αφού έχει πάρει παράταση το θέμα στείλε αξίζει έστω και μια καρτούλα!!!
      φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή